MINA FÖRELÄSNINGAR

Till alla mina föreläsningar kan jag själv ansvara för dator, headset och PA-ljud.

I de fall lokalen har bättre och/eller speciell utrustning, exempelvis hörslinga, använder vi självklart den lokala utrustningen. Jag håller ej själv med projektor eller filmduk.

VÄRLDENS

sämste pensionär

Det är skotertävlingar på sjön Yttre Ljusvattnet. Jag bevakar tävlingarna med min kamera. Och precis som i kaffereklamen så händer det plötsligt. En av förarna tappar kontrollen över sin skoter och faller handlöst i isen, samtidigt som han blir omkörd på insidan av en konkurrent. Jag har sådan tur att jag får med det hela på bild!


Ett avgörande fotografi
Jag skickar bilden till några av länets tidningar och blir någon dag senare kontaktad av Västerbottens Mellanbygd. De vill visserligen inte köpa bilden, men erbjuder mig däremot en anställning på frilansbasis.


En resa runt Mellanbygden
I mitt nya arbete som bygdeskrivare stöter jag på många nya miljöer och människor, men också ett och annat problem. Långt ifrån allt blev som jag hade förväntat mig ...

Om allt detta, och lite till, berättar jag om i denna roliga och intressanta föreställning med massvis av bilder från byarna runt Västerbottens Mellanbygd.
Detta vill ni inte missa!

              VISNINGSFAKTA


  • Tid: 45 – 60 minuter

  • Pris: 950:-, exkl. resekostnad

  • Projektor och filmduk erfordras

FOTOGRAFINS

intressanta historia

Historiens äldsta bevarade fotografi togs 1826 av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Exponerings-tiden var åtta timmar. På samma tid tas i dag miljontas bilder, varav de allra flesta når en jättepublik via de sociala medierna.


En fotografisk revolution
Utvecklingen har gått i raketfart, och det känns onekligen väldigt länge sedan vi med fumliga fingrar satte in en filmrulle i en kamera, för att veckan senare hämta ut de kopierade fotografierna.

Parallellt med fototeknikens utveckling har vi även fått se en lång rad intressanta och kreativa fotografer passera revy, och nå berömmelse över hela världen.


Lennart Nilsson, för att bara nämna ett exempel, blev ett känt och aktat namn för sina banbrytande fotografier som skildrade livets tillkomst.


Och för att fortsätta att yvas över svenska milstolpar
i fotohistorien, så var det med den svenska kameran Hasselblad, som de första bilderna togs både från rymden och senare från månen.


En föreläsning för alla
Om allt detta berättar jag i en intressant föreläsning, ackompanjerat av massvis av historiska fotografier.


Vi får dels följa den tekniska utvecklingen från 1826 via Kodaks lådkameror fram till de moderna digitala systemkamerorna och dagens fantastiska mobiler.


Utöver föreläsningens bilder presenterar jag även en liten utställning med ett stort antal kameramodeller från förr. Nostalgi och stor igenkänning utlovas!

              VISNINGSFAKTA


  • Tid: 45 – 60 minuter

  • Pris: 950:-, exkl. resekostnad

  • Projektor och filmduk erfordras

KAN KOSTEN

påverka din hälsa?

Kastar man en blick på löpsedlarnas krigsrubriker, eller läser kvällstabloidernas förstasidor, är man böjd att stämma in i di Levas megahit; ”Vem skall man tro på”. I mer än 50 år har vi ju varit mer eller mindre överens om att det är överkonsumtion av fett som är orsaken till att vi får högt kolesterol och dör i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar.


"Fettdoktorn" gör entré
Men så kommer Annika Dahlqvist, läkare och specialist på allmänmedicin, och påstår att både Livsmedels-verket och Socialstyrelsen fått alltsammans om bakfoten. Hösten 2004 upptäckte hon hur lågkol-hydratkost hjälpte henne både mot övervikt och ohälsa. Hon börjar att blogga om dessa upptäckter, och är en av personerna bakom begreppet LCHF.


Är mättat fett och kolesterol ofarligt?

I denna föreläsning berättar jag om forskare, läkare och vetenskapsreportrar som alla kommit fram till samma sak; det är inte fett som är orsaken till fetma och sjukdomar, det är socker som är den stora boven!

              VISNINGSFAKTA


  • Tid: 45 – 60 minuter

  • Pris: 950:-, exkl. resekostnad

  • Projektor och filmduk erfordras