Calle underhåller med programmet "Visor, ballader & nalta blues, på Byagården i Ljusvattnet.  Foto: LENNART EDLUND

Annons i tidningen Mellanbygden för Calles föreställning "100 reportage åt Mellanbygd".                                    

En av PowerPoint-bilderna från Calles föreläsning "Hur kosten påverkar din hälsa".                              

OM

CALLE RISING

Det är den 10 februari 2020. Helena Moen, Ljusvassare sedan 10 år tillbaka, förbereder sig som bäst för ett uppträdande tillsammans med Calle Rising i Lyckostens festlokal uppe på Kapploppsheden i Ljusvattnet.
”Det skall bli riktigt roligt att få sjunga tillsammans med Calle, som gjort raketkarriär, även om extremt lokalt”, skriver Helena på sitt facebook-konto.


– Det här med spelandet var ju aldrig riktigt meningen, säger Calle med ett förläget skratt, det skulle ju bara bli en engångsföreteelse för att liva upp en av byns soppluncher, minns han.

Och livat var just vad det blev.


Det tog inte många dagar innan nästa spelning var bokad.
Ett uppträdande med Calle Rising är som en blandning av stand-up comedy och traditionell trubadurunderhållning. Calle spelar och berättar om vartannat och publiken roas kungligt. Så här skrev Norran efter en julspelning i december på Arken i Skellefteå:


Första halvlek bjöds på välbekanta låtar varvade med trevliga berättelser och historier. Calle Rising hade skrattgaranti, han lovade att om han inte lyckades få publiken att skratta gott fem gånger, skulle de spela gratis. Det var vågat, men han lyckades”.


Calle har långt fler strängar på sina gitarrer än bara visor, ballader och nalta blues.


Sedan hösten 2017 har han arbetat som bygdeskrivare på Mellanbygden, vilket han berättar om med humor och stor självdistans i föreställningen ”Världens sämste pensionär”.
Calle har även med stort intresse följt debatten och de senaste forskningsrönen om kopplingen mellan mat och hälsa. Om detta berättar han i föreläsningen ”Hur kosten påverkar din hälsa”.


Lägg till detta ”Fotokurserna” och föreläsningen ”Fotografins intressanta historia”, och du har ett brett och mångfacetterat utbud av intressanta, lärande och roande evenemang att välja på av denna nollåtta i Ljusvattnet.


Berättat av Gunborg Nilsson